30. november 2015

Duse drømmer


Jeg er en av dem som setter pris på gult i hagen. Solens farge har fått en plass i utvalgte bed, slik at solen altid skinner på jorden når den glimrer med sitt fravær på himmelen. I flammebedet hersker den sterke gulfargen sammen med andre knallfarger. 
I dag vil jeg dedikere plassen til den duse og myke gule fargen, som lever side om side med hvitt i et eget bed. Irisen 'Butter and sugar' slo ut i blomst for første gang i år (etter tre år). Vel verd å vente på.


Den herdige og skyggetålende rosen 'Aicha' er blitt en favoritt. Den har begynt å bre seg både i høyden og bredden allerede.Til høyre en Kransvakkerøye.


I år ble liljene mine puslete. Flere av dem som ikke blomstret heller. Vet ikke om jeg kan 'skylde' på den kalde sommeren eller hva? De har iallefall ikke manglet gjødsling og stell. 'Yelloween' kom med noen blomster.


Den søte akeleien 'Biedermeier' kom også kun med noen få blomster, men de er til gjengjeld så fiiiine at jeg tilgir:) En ny navnløs lavtvoksende valmue som jeg kjøpte på restesalg. Så sart og lysende gjennomsiktig. Noen som kjenner navnet på denne?


Evigkjære Ringblomsten er slående vakker i denne duse fargen. De franske kongslysene som jeg sådde for en del år tilbake vokser og gror. De må holdes litt under kontroll for ikke å overta hele hagen:)


Til slutt ryllik 'Terracotta', som går fra lys gul til fersken/rosa. Har plantet den i ulike farger de siste årene, men de vil seg ikke helt på Enerhagen. Tror vinteren tærer på dem. Jeg nyter dem så lenge de varer og gir som vanlig, aldri opp å få de litt 'vanskelige' til å trives.

Deilig med duse drømmer i hagen.

Ha en  myk og god uke alle sammen!




27. november 2015

Hvitt er hvitt



Jeg kjenner lengsel etter dalende hvite krystaller fra oven, men de lar vente på seg her øst. Da er det bare å dykke ned i arkivet på jakt etter hvitt. Det hjalp!


Hvitere Narciss enn 'Pipers end' skal man lete lenge etter. Tulipanen 'White Elegance' ble en av vårens mest delikate overraskelser. De overgår sin egen skjønnhet i solskinnet.


Hvite skyer av Allium 'Mount Everest' med  'Prærielilje Careulea' som vinker i bakgrunnen. Akeleier får jeg aldri nok av. Her er 'White Barlow'.


Stjerkeskjerm er hagens diamanter der de glitrer like vakkert gjennom 
sommeren og høsten.


Valmuer, valmuer, valmuer! Jeg drysser frø overalt. Disse hvite hadde lurt seg opp i posen med rosa og lilla. Hva gjør vel det?!


Den hvite Toppklokken som jeg sådde for tre år siden slo til i år. Kommet for å bli antar jeg, hvis den ligner på sin lilla frende:) Første gang jeg satt Duftlilje, Gladiol Callianthus. Samtlige blomstret så fint der i skyggen. Har lagt dem til overvintring, så får vi se om jeg eller musene vinner til våren!



Et lite dykk ned i det hvite gjorde like godt som snø fra oven.

Ha en vidunderlig helg!

Jeg deler mine hvite hos
Today's flowers
MakroMontag 



20. november 2015

Runde former - Blommig fredag



'Runde former' er tema hos Blommig fredag denne uken. Det første som slo meg var at det kanskje bare er hageeieren som har runde former i min hage:) Etter nærmere ettertanke, og et aldri så lite dykk i fotoarkivet, oppdaget jeg at det faktisk finnes flere med runde former på Enerhagen. Godt er det! Så slapp dere å bli avspist med bilder av meg:)


De deilige runde Dahliaene overgår de fleste former. Man får bare lyst å holde dem varsomt mellom hendene!


Søte søte runde små Tusenfryd, som strekker seg så lystig mot våren.


Rundere form enn Kuleprimulaen er det vanskelig å finne maken til:)


Gressløken viser sine runde pusete hoder mens Toppklokken fyller sine runde former med mange herlige blomster.


Hva overgår vel Alliumens runde skyer som lyser opp i forsommerhagen? Kuletistelen er også en god og rund venn å ha, særlig for humler og bier.


Det var fint å oppdage alle de fine runde formene innimellom alt det andre i hagen.
La mangfoldet leve!

For flere runde former, ta runden hos Blommig fredag 
Ha en rund og fin helg alle sammen!

13. november 2015

Høydare! - Blommig Fredag



'Høydare!' er ukens tema hos Blommig Fredag! Det er utallige høydare i hagen i løpet av sesongen. I år har uten tvil den største høydaren vært at sommeren har vært med oss ut i november! Det skal godt gjøres å toppe den tenker jeg. Det vil liksom ikke stoppe. Veien til våren blir jo kortere også. Det er også en høydare for oss hageelskere!

En høydare at Lathyrus Latifolius blomstret for første gang i år. Høstkragen 'Clara Curtis' er en av hagens nye høydare.


En ny 'Fløyelstjærebloms' i ensom majestet. Tidløse 'Water Lily' er en bedårende høydare på denne tiden.


Det ble en skikkelig høydare at den ene knoppen som kom på min nye klatrerose 'Wrams Gunnarstorp', klarte å slå seg ut så sent på høsten. 
Det lover godt for nye høydare i rosenes leir til neste år!


Tenk at senhøsten skulle bli sånn en vidunderlig høydare!
Ikke til å tro, men bare å nyte.

Ha en helg rik på høydare alle sammen. 
Start mer enn gjerne hos Blommig fredag 

10. november 2015

Du godeste november!



Du godeste november! Når mørket siger på og fargebadet i hagen er i ferd med å blekne...Da lyser de søte Kinasøte opp som små fyrtårn i hagen. Det blå teppet brer om seg fra år til år. Snart skal de få lyse opp flere steder i hagen. 
Er det ikke vakkert??!!




Det finnes alltid noe fint å varme seg på en grå og mørk novemberdag!
Ha en fin og lys uke alle sammen.

6. november 2015

Gode naboer - Blommig fredag



'Gode naboer' er denne ukens tema hos Blommig fredag. Hvilket nydelig tema! For hva var vel livet uten gode naboer, både i og utenfor hagen??! Det er dessverre ikke mange fastboende igjen i den lille bygden hvor Enerhagen ligger. Til gjengjeld er de få naboene vi har helt fantastiske! Så er vi riktig heldige som har uendelig mange gode naboer i hagen vår. Noen er vel etablerte, men stadig nye nabobånd knyttes - året rundt.  
Det setter vi umåtelig stor pris på! 'Forglemmegeien' er en mester i å sørge for godt naboskap, overalt i hagen. Den bærer navnet sitt med rette!


Solhatten har en egen evne til å skape sitt eget nabolag med yrende liv gjennom sommeren. 


Sobruden og Eryngiumen ble nye naboer i år og det har allerede utviklet seg et nært og godt naboskap mellom dem. De lilla alliumene har tatt godt i mot den nye hvite naboen.


Tulipanenes tette og gode naboskap er ekstra vakkert å skue. De tar så fint vare på hverandre.


Hvem vil ikke være god nabo med den dunete og myke kubjellen.... 
Jeg ville gjerne vært det!
Takk til alle gode naboer og varmt velkommen til alle nye. Det er alltid plass til flere!

For flere gode naboer - besøk Blommig fredag 
Riktig god helg alle sammen! 
Today's flowers
MakroMontag