23. august 2015

Rosenes årJeg lovet aldri meg selv en Rosehage på Enerhagen. Det har jo blitt en og annen rose gjennom årene med hageskaping, men det har vært så mange andre planter som har fått min oppmerksomhet. Men nå - NÅ har rosegleden kommet for fullt! Det er en herlig følelse. Det blir stadig flere av dem i hagen.
Den hardføre og rasktvoksende 'New Dawn' er et kjært minne fra min bardoms hage. Den måtte bare få en plass på Enerhagen. Blomstrer fra juni-oktober og blir ca 3 m (H4). Tåler halvskygge.

 
Klaserosen 'Leonardo da Vinci'. Blir ca 80 cm og remonterer. Blomstrer fra juni til oktober (H4/5). I de svenske skoger må nesten 'Astrid Lindgren' få hedersplass.
Så fin - så fin! Klaserose som blir ca 80-100 cm og blomstrer fra juni-september (H6)


Vakre 'Rhapsody in Blue' er en klaserose og den kan bli omtrent en meter høy (H3-H4) 
Yndige 'Summerwind', som blir ca 60-70 cm høy og remonterer (H4). Blomstrer fra slutten av juni og lang utover høsten.


 Til venstre en bunndekker som jeg ikke husker navnet på. Til høyre en gammel sort som jeg tok med meg fra en fraflyttet hage her borte i skogene. Blomstrer tidlig, vokser seg stadig høyere og går fra hvitt til svakt rosa. Dufter vidunderlig.


Praktfulle Hybrida (R. helenae 'Hybrida'). Blomstrer overdådig og dufter himmelsk (H6). Slynger seg oppover espalieet. Remonterer ikke, men hva gjør vel det når den ruver som dette?


Til høyre årets nykommer 'Aicha'. Buskrose som kan bli ca 3 meter. Blomstrer fra ca. midten av juni-midten av juli og kan komme men noen spredte blomster utover sommeren (H6). Skyggetålende.


Avslutter Rose-reisen med den trofaste og særdeles hardføre 'Schneewitchen'. Den eneste gjenlevende av de første rosene jeg plantet på Enerhagen.

Jeg lovet visst ingen Rosehage på Enerhagen - Eller??

Ha en vidunderlig helg!

13 kommentarer:

 1. Så mange flotte roser du har skaffet deg! Rosedilla fikk jeg for alvor i fjir, og det har ikke gått over enda...;)
  Skal se du ender opp med enda flere roser!

  Ha en fin søndag!

  SvarSlett
 2. ...og dette er bare begynnelsen ;)

  SvarSlett
 3. Underbara rosor allihopa! Ha en fin ny vecka.

  SvarSlett
 4. Nyydelige roser!! Ha en fin søndagkveld!

  SvarSlett
 5. Så gøy med nytt innlegg fra Enerhagen - nå også med roser! :)
  Morro med roser, de gjør så mye av seg, og står så lenge i blomst! Vakkert, vakkert. Stilig armeringsjern. Det er nyttig og flott. Nå håper jeg du har fine dager i varme august! Klems.

  SvarSlett
 6. Så vakkert rosene dine blomstrer! Roser er virkelig prikken over I-en i en hage og jeg blir mer og mer glad i rosene mine. Dessverre har de ikke blomstret like fint i år som de pleier. Summerwind har nok klart seg best :-) Ha en fortsatt fin dag!
  Klem, Berit

  SvarSlett
 7. Ååå, så flotte roser i rosehagen på Enerhagen!!
  Skjønner godt at "New Dawn" er selvskrevet i hagen din, den er utrolig vakker :-) Vakker er også "Rhapsody in Blue" som jeg opplever er litt mer herdig enn de påstår.
  Ja, rosedilla er smittsom og så blir man ikke helt kvitt den etterpå...
  Ha en fin uke og kos deg med de vakre rosene :-)

  SvarSlett
 8. Fantastisk blomstring og nydelige bilder :-)) Fortsatt fin sensommer!

  SvarSlett
 9. Oi, her var det mye flott! Heldig du som kan nyte alle disse, og de fleste har til og med lang blomstring. Jeg tenker hvert år at jeg må ha flere roser i feriehagen, men så var det det å finne plass, da. Dvs, plass har jeg, men man må jo nesten "rede grunden", og det blir nok ikke gjort i år - heller. Når jeg kommer i gang blir nomk oversikten din en viktig inspirasjon :)

  SvarSlett
 10. Fantastisk kolleksjon! Jeg har plantet to roser og venter spent på om de rekker å blomstre.

  SvarSlett
 11. Vidunderlige roser! Nå kan jeg også nyte roseblomstring i hagen, og jeg tror nok at jeg kommer til å skaffe meg flere! (Det kan bli dyrt å følge så mange flotte hageblogger... 😊) klem fra Anne-Kristin

  SvarSlett
 12. Flotte og nydelige roser! Finnes ike noe bedre...

  SvarSlett