23. september 2016

Rosenes år og en dronningI år som i fjor har det vært Rosenes år på Enerhagen. Nye sorter troner i bedene og jeg erklærer meg herved som roseelsker.  Hvem skulle tro det?!
Jeg har lenge beundret Marits hagedagbok sin Austin rose 'Mary Rose'. Remonterende buskrose (H5) som blir ca 1,2 m høy. Det var høy tid å kunne beundre og kjenne duften av min egen, så jeg ble glad da jeg fant den på salg på sensommeren. Den har rukket å gi tre praktfulle blomster i september. 


Her er hun igjen omkranset av Kattemynte. Til høyre en av de eldste i hagen, 'Schneewitchen'. Sterk og vakker!'Leonardo da vinci' blomstrer fortsatt. Så yndig at. Må nok flytte den ut fra jungelen av peoner, sånn at den får mer sol.


Yndige 'Summerwind', som blir ca 60-70 cm høy og remonterer (H4).


'Burgundy ice' er ny av året. For en lekker purpur farge. Så har vi 'Dr. Jamain', en av mine absolutte favoritter. Den dype fargen er bare himmelsk vakker.


'Romanze' gir store blomster bært av et sterkt og flott bladverk. Den forlanger oppmerksomhet med sin lysende rosa farge.


'Rhapsody in blue' skiller seg definitivt ut med sin nydelige farge. Den må sammen med 'Leonardo' flyttes ut av peonenes skygge. Det gir forhåpentligvis flere blomster neste år.


Takk og lov at det ble liv i klatrerosen 'New Dawn' igjen. Det så skikkelig dystert ut på våren. Heldigvis kom det et skudd opp igjen og det blomstret så fint. Håper det kommer flere til neste år.


Denne bunndekkeren husker jeg ikke navnet på. Gir et vell av blomster.


Fine 'Astrid Lindgren'. Den så stusselig ut på våren og kom kun med èn blomst. LItt rart, for hun skal vel være rimelig hardfør.


Austin rosen 'William Shakespear' og Tantau 'Senteur royale' kom i jorden i fjor høst. For en åpenbaring å se de i blomst. Sistnevnte har en vidunderlig duft med snev av sitron.

Til slutt kommer kåringen av årets rosedronning; 'SUMMERSONG' fra Austin. Den bærer navnet godt. For en farge, for duft, for en sang, for en sommerdrøm. Jeg må alltid bort å nyte den rosen når jeg er ute i hagen, gjerne flere ganger i løpet av dagen.
Plantet den i vår og den ser virkelig ut til å ha etablert seg godt allerede. To runder med blomster. Himmel, så vakker en sommersang!
Aaaahhhhh!


Det er utrolig hvilken glede og godfølelse roser gir. Jeg aner at dette bare er starten:)

Ha en vakker helg alle sammen!

Today's flowers

17 kommentarer:

 1. Hej Jannicke!
  Kan gott förstå att du blivit en rosälskare, så många fina rosor du har. Själv har jag bara några få, men det dröjer nog inte länge så har jag skaffat mig några till.
  Ha en fin helg / Marika

  SvarSlett
 2. For et fantastisk vell av roser. Mange nydelige farger og man kan nesten kjenne duften. Mary Rose var herlig, likeledes Dr. Jamain - ja, og alle de andre. Jeg skal på roseforedrag med Dag Lyngar i morgen, og gleder meg. Ha ei riktig fin helg. Hilsen fra Liv

  SvarSlett
 3. Se der, ja! Velkommen ut av "roseskapet" :D Herdigheten virker å være litt individuell, og 'New Dawn' er ikke så herdig som den skal være.
  Du burde jo absolutt prøve Austinrosa 'Lady Hamilton', som alle skryter av...

  SvarSlett
 4. Applaus, applaus!! Så masse helt vilt flott!! Deilig brent orange Summer song, den var vel et fyrverkeri! Skjønner godt at du liker den, it had your name written all over it! God rosehelg! Måtte det bare fortsette å skinne sol lenge, lenge. Gjør ingenting for meg om vinteren blir kort, så hagen kan suge all solvarmen til seg. Endel frø er nå samlet inn, flere kommer. I´ll keep you posted.

  SvarSlett
 5. Underbara rosor allihopa! Ha en skön helg.

  SvarSlett
 6. Det er en imponerende samling roser. Alle er smukke, men jeg tror, jeg stemmer på 'William Shakespeare' som min favorit. Jeg holder meget af Austin-roser.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 7. Ja roser er vakkert når man får de til:)

  SvarSlett
 8. Your roses are stunning! I want to buy Mary Rose this autumn too. Groetjes Hetty

  SvarSlett
 9. Hej Jannicke

  Lækre roser du viser. Summersong var min egen første rose:)

  Ha en dejlig aften

  SvarSlett
 10. Roser blir nok fort en dille når man har kjøpt de første :-)) Fin helg!

  SvarSlett
 11. Så utrolig mange flotte roser du har. Får jo helt sommerfølelse av disse bildene. Ikke lett å velge en favoritt her, men Summersong var virkelig lekker. Jeg har blitt veldig glad i Sissel Renaissance og Queen of Sweden.

  SvarSlett
 12. Så mange fine roser du har, jeg driver og sonderer terrenget for å se hvordan jeg kan få plass til noen flere, og har akkurat vært ute i dag og plantet tre. Tror jeg må ta en tur på hagesenteret igjen, lurer på om jeg så at de hadde en sånn Mary Rose... :) Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 13. Wow! For noen flotte roser! Det er lett å bli roseelsker når man har dette i sin egen hage. Kjenner nesten luktene bare av å se bildene dine...;) Jeg skal helt klart skaffe meg flere roser neste år!

  SvarSlett
 14. Åååå, vidunderlig vakkert!! En nytelse å se dine vakre roser :-) og velkommen i klubben "roseelsker". Er man først bitt av rosebasillen blir man nok aldri kvitt den ;-)
  Nydelig årets rosedronning, for en utrolig lekker farge! Ser herdigheten er H5 så kanskje den kunne prøves her hos meg også...
  Ha en fin høstuke :-)

  SvarSlett
 15. Utrolig mange flotte roser du har!
  Å for en glede de gir:)
  Mary rose er nydelig ja,her står den og med kattemynte ved føttene:)
  Hagen min ligger veldig vindig til,så jeg har ikke så mange plasser å velge mellom til å plassere roser som er under H5 desverre,men noen har jeg klart å holde i live noen år:)

  ØNSKER DEG FINE HØSTDAGER!
  Klem Caroline

  SvarSlett
 16. I find joy in visiting your blog and seeing these gorgeous roses. A visual delight! Thank you so much for sharing with Today's Flowers. Always appreciate your kindness and support :)

  SvarSlett