3. september 2012

Bilder av Enerhagen


Enerhagen, som ligger helt sør i Värmland, ble bygget i 1882 av min samboers oldeforeldre. Hans besteforeldre var de siste som hadde sitt virke der med skog- og landbruk frem til begynnelsen av 60-tallet. 
Min samboer har tråkket sine barneføtter på Enerhagen og stedet betyr enormt mye for ham. Det var viktig for ham å føre stedet videre i slekten da hans far gikk bort i 1984. Enerhagen har gjennom årene blitt rehabilitert på en måte som har ivaretatt historie, minner og sjel. 
Det er en vidunderlig plass fylt med ro, raushet, latter, liv og varme som møter alle som kommer dit. Enerhagen stryker deg rett og slett mykt på kinnet.


 


  
Stabburet er laget med sterk og kjærlig hånd av Stener, faren til en god familievenn av oss. Stabburet bærer hans navn - Stenerbu. Vi er så heldige å få være vertskap for Stenerbu da våre venner ikke fikk tillatelse til å plassere det på sitt fjellsted. Hell i uhell, er det vel lov å si:) Trøsten er at de bruker det til overnattingssted når de er på besøk på Enerhagen.

Stenerbu ble pent demontert på Gjøvik, fraktet til Enerhagen og montert på dugnad. 
Et flott syn. Ikke en spiker i nærheten og alt falt så fint på plass at.

Velkommen inn!

Du er garantert dyp søvn og søte drømmer i Stenerbu

 
 

Sommerens artige prosjekt var bygging av ny utedo. Litt vemodig å rive den gamle, men vi måtte erkjenne at den når som helst kunne falle sammen....Når den nye sto klar var alt glemt. Ble ikke den fin?! Stor begeistring blant gjestene. Ja, så stor at vi har vurdert å opprette et køsystem:) Så kom de gamle dørene fra glassverandaen i hovedhuset virkelig til sin rett synes jeg. 

 


Velkommen inn! Her kan man sitte uforstyrret også med døren åpen.


Vi jobber med å lage en svensk og en norsk side

 
Vi har et assortert utvalg av lektyre......


Slik så den over 100 år gamle låven ut i 2011.... 

Sommeren 2012 ble det store prosjektåret på Enerhagen. Låven holdt på å kollapse. Min samboer ønsket å bevare alt som kunne bevares fremfor å bygge ny. Håndtverkeren som restaurerte hovedhuset på 90-tallet tok oppdraget med glede og stort alvor. Han er en mester på gammel byggekunst, så prosjektet var i de beste hender. All plank som kunne bevares ble pent satt opp på forsiden av låven. Knekken i taket ble til og med bevart:) Vi er strålende fornøyd!

Så ble det jammen et flott festlokale i 2. etasjen!! Jobben med å fjerne det råtne gulvet og alt skrotet var verd det. Håndtverkeren har laget bordet selv med nennsom hånd. 
Her er det høyt under taket på alle måter og flere fester har allerede gått av stabelen.
 Det blir en helt egen løssluppen stemning i dette lokalet.
   

Dekket til låvefest


Gryteplassen er selve hjertet på Enerhagen. 
Rundt gryten har det blitt utallige historier, mye latter og liv, musikk, sang og dans, små og store samtaler inn i natten (og morgenen). 
Godt at vedveggen ikke kan snakke:)

 
 
 Sigridbu er oppkalt etter min samboers farmor. I tidligere tider sto det en bu her, men materialene ble solgt i trange tider. Over flere år har Sigridbu blitt bygd opp på dugnad og i 2008 sto hun ferdig.
 

Sigridbu er blitt et lite midtpunkt. Her har vi soverom, bad og do. Så er det helt herlig å sitte på verandaen og la blikket hvile på tunet.
Prosjektene fortsetter i 2012. Vi har en gammel brønn med godt vann, men den bli i minste laget etterhvert. Så da var det bare å sette i gang med å søke vannlykken. Det var rene oljefunnet; 1500 liter krystallklart og velsmakende vann i timen var resultatet!


Den nye SPA-avdelingen:) Dusjing har fått en ny dimensjon med denne oppfinnelsen. En vidunderlig opplevelse å stå i det fri og bli varmet av solen. Populært innslag.

Soverommet vårt i Sigridbu.  

Ja, så var det skogvokteren vår......

22 kommentarer:

 1. Så flott side du lager! Vi gleder oss masse til helgen i oktober og til jul :-)
  God klem fra Heidi til deg og Henning <3

  SvarSlett
 2. Og nå er jeg medlem :-))

  SvarSlett
 3. Det var utrolig morsomt å se alle bildene du hat lagt ut og med fine kommentarer da. Håper du også viser litt av den nye vakre flora som du nå har skapt på Enerhagen. Fra Frank som faktisk har vært der siden krabbestadiet

  SvarSlett
 4. Fy søren så artig at du har laget denne bloggen - så informativ med nydelige bilder - det oser av god stemning - jeg kjenner angen av gress / bål / ved / blomster / vennskap....
  Gleder meg til fortsettelsen...
  Håper det er greit at vi sprer budskapet om det gode liv...

  SvarSlett
 5. Så flotte bilder av et nydelig sted. Ikke rart dere trives her!

  Husk at det må være kongebilder på den norske delen av utedoen. Gjerne fra et ukeblad.

  SvarSlett
  Svar
  1. Takk for koselige ord og tips! Kongefamilien er nå på plass i ulike former og positurer:)

   Slett
 6. This is a very pretty location. Is this your home? Comming back soon...

  SvarSlett
 7. Jatakk jeg overtar øyeblikkelig . For et drømmested, men jeg ser jo også at innsatsen har vært betydelig... Ting gjør seg jo ikke selv...driftige og flinke eiere!!

  SvarSlett
 8. Takk for disse historiebitene om Enerhagen! Vi fikk jo lov til å låne dette paradiset i helgen mens dere stakkarer var forvist til Nattjazzen. Det var utrolig flott med den doen full av snurrepipperier og rariteter inkl de obligatoriske kongebilder på veggen (Reidunn forklarte at det skyldes at det var en majestedsfornærmelse å tørke seg bak med dem - derfor havnet de på veggen) Alt vitner om levd liv på Enerhagen - det er bare å overta bålgryte"salongene" og festbordet på låven etter sistemann. Festlåven, doen og den skogavstøtende vedveggen ER Enerhagen, ble vi enige om vi som var så heldige å få være der i helgen. Takk for oss! Hilsen Tone

  SvarSlett
 9. Veldig vakkert sted. Huset ligner på vår hytte på grensa til Finnskogen, en 160 år gammel husmannsplass. Denne bloggen vil jeg følge.

  SvarSlett
 10. Så fin blogg/hjmmeside du lager, Jannecke! Var så heldig å få overnatte på Enerhagen denne helgen da damer feiret Reidunns bursdag. Takk for gjestfriheten! Morsomt å se hvor mye arbeid og omtanke det er lagt ned i stedet fra sist jeg var der (mange år siden, i Karens tid). Også den gangen var det fint, men nå er det i særklasse!
  Hilsen Anna

  SvarSlett
 11. Vilket underbart ställe ni har!
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvarSlett
 12. ÅÅÅÅÅÅÅÅ, så heldig dere er som har Enerhaugen!! Akkurat et sånt stelle ønsker jeg meg!

  SvarSlett
 13. For et sjelfullt og koselig sommersted dere har! Jeg har ikke sett dette innlegget før, og ble såå imponert. For en jobb dere har gjort med å restaurere og bevare stedet. Det er så koselig at dere tar vare på både stedet og (familie)historien.
  Nå nærmer det seg heldigvis en ny sesong. Det blir lysere og lysere og det spirer i potter både her og der. Gleder meg veldig til å se Enerhagen anno 2014 :)

  SvarSlett
 14. Fantastisk fint sted dere har. Jeg har drevet en god del med restaurering av gamle bygninger og er veldig imponert av jobben dere har gjort! Veldig bra! Og takk for fin blogg med inspirerende lesning og bilder. Ha en fin vår.

  SvarSlett
 15. WOW! For en fantastisk plass dere har. Og så dyktige til å bevare det opprinnelige. Dette var artig lesning.
  Lykke til med jobbpermisjon, og fortsatt gooood påske :)

  SvarSlett
 16. For en idyll! Skjønner godt at dette er et sted for rekreasjon og sjelefred. Dere har gjort en flott jobb med restaureringen! Du skriver så fint om stedet, og gjennom dine bilder og tekst kjennes din kjærlighet til stedet. Et givende og flott innlegg!

  SvarSlett
 17. Hei igjen! Så morsomt det var å se dette. (Utrolig at jeg ikke har sett dette tidligere.) Det må være et fantastisk sted å være. Dere har virkelig gjort et godt arbeide. Blir virkelig imponert. Går ut fra at du fortsatt nyter permisjonen, og kanskje er i Enerhagen. Anne

  SvarSlett
 18. Ja så fint det har blitt på Enerhagen.
  Fantastisk så fint uthuset og låven ble satt i stand.
  Hilsen Geir Kleppan

  SvarSlett
 19. Så hyggelig med historien bak og få se deres prosjekter! Jeg har lest dette innlegget da det var nytt og trodde jeg hadde skrevet en kommentar også. Nå er det i alle fall gjort!

  SvarSlett