12. juni 2018

Peoner og roser på tronen


I juni foregår det en svært lystbetont og vennligsinnet kamp om plassen på tronen i hagen. Akkurat nå er det peoner og roser som besitter den med all sin prakt. Beundringen  er så stor at man nesten ikke får puste. Til å bli helt 'månebedotten' av, som vi så pent sier i Bergen. 


De to navnløse, hvorav en dufter noe aldeles himmelsk, spratt først ut og åpenbarte seg som innbydende bløtkaker. For et par år siden plantet jeg noen Martagonliljer som skulle holde dem med selskap og de blomstret for første gang i år. Hvilket syn!

Like etter fulgte 'Sarah Bernhardt', så dus og lekker.

 

Deretter kom 'Solange' opp på tronen. 

Jeg har sirklet rund Peontronen hele helgen. Ikke mulig å se seg mett.


Ikke nok med det! Flere av rosene har begynt å blomstre. Først ut er min kjæreste Prestegårdsrose 'Alba Maxima'. Roseeksperten Dag Lyngar identifiserte den for meg i fjor. Jeg fant den skranten i villnisset bak låven for en del år siden og plantet den i et bed. Der frydet den seg av trivsel og vokste seg stor med et vell av blomster i løpet av et par sesonger. Den må være mange, mange år gammel. Tenk å være så heldig å ha en sånn skatt i hagen!'Louise Odier' har virkelig eksplodert i år, både i omfang og med blomstring. Det har tatt noen år og jeg var i ferd med å gi den opp. Tålmodighet er også en dyd...


Til slutt Austin rosene 'Chianti' og 'Mary Rose'. Førstnevnte blomstret for første gang i år og hvilken herlig farge!

Jeg nyter og nyter, mens tronfølgerne står i kø fremover. 14 kommentarer:

 1. Smukke billeder af nogle af sommerens allerdejligste blomster. Det er en skam, jeg ikke kan nyde duften. Din ‘Alba Maxima’ er virkelig smuk. Det var godt, du fandt den og fik den givet en god placering.

  Hilsen Elna

  SvarSlett
 2. Hei.
  For noen nydelige peoner. Woh sier jeg bare. Martagonliljene står fremdeles i knopp her. Flotte austinroser. Alba maxima , moro med gamle roser. Ha det godt.
  Hanne-Lise.

  SvarSlett
 3. Hvor er det smukke billeder,din have er en fryd og man kan da slet ikke få nok af pæonerne. Desværre så er de færdige her for i år, jeg plukkede den sidste buket ind i går, men heldigvis så har roserne taget over.
  Din hvide præstegårds rose er vel nok smuk og helt fin hvid ren i farven.
  Rigtig dejlig Aften til dig
  Linda

  SvarSlett
 4. Peoner er virkelig verdt en plassering på tronen ja, Jannicke! Så mange fine du har. Alba Maxima har jeg på ønskelusten, men jeg finner ingen som har den :(
  Ha en fin dag!

  SvarSlett
 5. Peoner er "kongelige" blomster. Mange av dem har helt fantastisk lukt. Forstår at du er helt betatt av disse.

  Jeg har en gammel hvit (ukjent) som står litt bortgjemt og kjøpte 2 nye sist sommer - Begge de kommer med blomster i år.

  Nydelige roser du har i blomst!
  Ha fortsatt fin uke Jannicke!
  Hilsen fra Turid

  SvarSlett
 6. Litt av en kamp nå, ja! Mellom hagens primadonnaer. Peonene er fantastiske, men rosene vinner, for de holder ut lengst ;)
  Alba Maxima er ei superflott rose.

  SvarSlett
 7. Jannicke, det var helt kongetrone med martagon sammen med peonene!!! En sånn dus rosa eller babyrosa peon mangler jeg fremdeles, de er superskjønne. Så flott at du har en Maxima. Det sto en slik i haven for 30 år siden, men jeg mistet den dessverre etter at jeg var nødt til å flytte den. Stell godt med din "antikvitet".

  SvarSlett
 8. Hej Jannicke!
  Helt fantastiskt, vilka fina kombinationer. Kan inte bestämma mig för vem som är drottning, de är lika fina allihop.
  Ha det fint /Marika

  SvarSlett
 9. Vilka fina kombinationer i rosa :) Ibland gör det inget att pionerna är namnlösa. Jag har en vit som jag tror skulle kunna vara 'Whitley Major' det går att förklara att den fanns just där jag fick den. Men jag kallar den 'Starrkärrsvägen' från där jag fick den. Rosorna var magnifika och jag längtar efter lite rosendoft.

  Kram, Carina

  SvarSlett
 10. Så mye fint i rosa, og i hvitt også. Det er en fin tid nå, ha en fortsatt fin kveld. Hilsen Ingeborg

  SvarSlett
 11. Pioner och rosor, ja det blir inte mycket vackrare än så...
  Ha en härlig fredag!
  Kram Titti

  SvarSlett
 12. Mye flott, bilder med ditt herlige særpreg! Elsker dem!!

  SvarSlett