28. september 2015

Høsttoner Det har vært en utrolig fin høst som holder blomstringen så fint i ånde. I mitt herlig kaotiske sørbed troner Eryngium, Hestemynte, Solbrud og Rudbeckia sammen til siste slutt.
Deilige høsttoner!

Ha en fin høstuke alle sammen!

25. september 2015

'Bjuda på'Disse Cosmosene er noen av de få som ville seg i år. De er resultat av andre forsøk med såing på friland rimelig sent på våren. Fine ble de. Lurer på om jeg skal slutte å forkultivere dem og bare få dem rett i jorden.


Strandkattehalen som jeg har fått av snille Marit stoooortrives på Enerhagen. Den har fått plass flere steder og brer så fint om seg.


Rødknapp, Scabiosa, Solhatt og en eller annen Veronica...trur eg...


Busknellik i ulike rosa nyanser sammen med eller annen 'sukulent' som jeg ikke husker navnet på... Til høyre troner fransk kongslys, kuletistel og storkenebb 'Patricia' i skyggebedet mitt.


Erteblomst Latifolius er en staude. Den dufter ikke som andre erteblomster. Men hva gjør vel det når den henger over espaljeet og er omringet av navnevenner som dufter aldeles vidunderlig:)?Avslutter med årets favoritt blant Dahliaene - 'Thomas Edison'. Kan bare ikke se meg mett på den! Det trengs to hender for å favne èn blomst - så store er de.24. september 2015

Tar av meg hatten


Med sensommeren kommer også Solhatten. Alltid like fornøyelig. Gjester med vinger svermer kontinuerlig over dem og gir den vakreste hattepynt. De siste årene er det heldigvis ingen av dem som har lagt hatten på hyllen i løpet av vinteren. Tvert om blir det flere og flere hatter som vaier over Enerhagen. Bare å glede seg. Håper dere er klare for et aldri så lite hatteras:)


Det har vrimlet av Keiserkåper i år. De er rimelig viltre og til tider ganske hissige ser det ut til. Sloss med sine egne og jager enhver hattepynt bort. Her bestemmer jeg!


'Violet' har fått besøk av søte sitronsommerfugler og en summende trio.


Til venstre titter 'Sunset' forsiktig opp bak 'Milkshake'. Til høyre 'Alba med en krone av Scabiosa 'Magic night'.


 Mmmmm....mer 'Milkshake' takk!


 Dagpåfugløye er så vakker synes jeg. Ligner en palett med de skjønneste farger.


I bildet til venstre har brudesløret lagt seg over solhatten. Til høyre pyntes den opp av Stjerneskjerm og Ildtopp.


'Alba'

         

Fyrrige 'Summer Salsa' med en litt mer diskret 'Sunrise' ved sin side.Solhattene står og står mens de stadig skifter hattepynt. Neslesommerfuglen og Rudbeckia 'Goldsturm' skinner om kapp med sensommerhøstsolen.

Ha rike og pyntelige dager alle sammen!

21. september 2015

Septemberdronninger - Roser og DahliaJeg har tidligere skrevet om min snikende begeistring for roser og at det stadig blir flere av dem på Enerhagen. Var så heldig å få kjøpt noen skjønnheter til halv pris. For et kupp! Buskrosen 'Romanze' (H4-5) har et nydelig mørkt og friskt bladverk. Kan bli 1,3 m høy og blomstrer fra juni-september. Jeg falt pladask for denne.
Det andre kuppet var 'Rose de Rescht' i en nydelig mørk rosa farge og med en vidunderlig duft. Remonterende (H5) og kan bli opp til 1 m høy.  Barndomsfavoritten 'New Dawn' var ny i fjor og den har jeg omtalt i flere tidligere innlegg. I tillegg kjøpte jeg mine to første Austin roser - 'L D Braithwaite' og 'William Shakespeare'. Disse har jeg ikke fått avbildet, da de få blomstene som var på når jeg kjøpte dem, var visne. Neste år:)


Til min store glede har to nye Dahlia kommet med èn blomst hver. Litt for mange som ikke har rukket å slå ut ennå. Spørs om de rekker det før de må opp av jorden. 'Lavender Ruffle' ble virkelig vakker synes jeg. 

 
'Zingaro' fikk jeg med som bonus-knoll. Lav type, med denne ene søte lille blomsten. 'Sweet lady' har blomstret uavbrutt i lang tid nå. Tusen takk!


God ny uke til dere alle sammen!14. september 2015

Herlig blandingI dag er det valg og jeg har gjort min borgerplikt. Det blir en spennende kveld. I hagen har jeg valgt meg Agapanthus. Jeg satt den i krukke for 4-5 år siden. Siden da har den vært rimelig ustabil med hensyn til blomstring. I år kom den med èn blomst. Kunne ønsket meg flere, men den ene som kom er til gjengjeld utrolig vakker.


Disse klokkene er fra løker som jeg kjøpte på salg i vår. Slang dem i jorden og glemte dem. De sørget absolutt for å bli sett når de kom. Så nydelig at. Rødknapp og Sitronsommerfugl har funnet hverandre i solen.


Høstanemonene er i gang i hvert sitt bed med med hvert sitt selskap.

 Jeg har gjort noen kupp på høstsalget i år, blant annet Sommerfuglbusken 'Royal red'. Synes ikke bildet gir den full rettferdighet. Den er dyp lilla - en aldeles nydelig farge. Den har fått plass langs den lune vedveggen og gjestene lot seg ikke vente på. 


Rosenstaven som jeg satt for et par år siden begynner å bli stor og fin. I kattehalen er det en som går inn for landing.


Erteblomstene ser ikke ut til å ha noen planer om å gi seg med det første.
 
Ha en god ny uke alle sammen!