27. oktober 2017

Forandring - Blommig fredag

"Forandring" er ukens tema hos Blommig fredag. Hagen er i stadig forandring, men det er spesielt en forandring som har skapt mye glede på Enerhagen i år. Det er kjøkkenhagen til min svigerdatter og meg. Vi har storkost oss med med både planlegging og gjennomføring, og er kjempefornøyde med resultatet.

Vi har dedikert en lun og solrik del til kjøkkenhagen vår. Tre pallkarmer har blitt fylt med knaskende gode og økologiske grønnsaker. Jorden er fra matavfallet vårt med bruk av Bokashi og vi gjødsler med væske fra Bohashien og annet organisk gjødsel. Det gir en herlig følelse å dyrke i harmoni med naturen.

Vi har begynt litt i det små, men er klare for å utvide og eksperimentere ytterligere til neste år. 
Det finnes ikke noe bedre enn å tusle barfot bort til pallkarmen og hente dagens fangst. Forandring fryder!

For mer forandring, klikk her

24. oktober 2017

Ild i krukker og kar


Høsten har virkelig festet grepet nå og mens regnet pisker mot ruten dykker jeg ned i dypet av sommeren som gikk. Jeg endte opp i krukker og kar fylt med ildfarger,og det føles som rett medisin. 

Jeg er særdeles fornøyd med at jeg har bragt Blomkarsen tilbake i hagen. De gir så mye og krever så lite. Blomstrer rikt og uavbrutt helt til frosten kommer. Fin i vaser, knaskende god å spise og perfekt til garnityr. Synes og den gjør seg godt sammen med Georgine.

Blomkarsen heter 'Sahin's Rumba'.

 Til slutt Pelargonia og Tvillingblomst som troner på låveveggen.
Tror jeg skal gjenta noen av disse kombinasjonene til neste år.
Rart å tenke på at nå ligger restene i komposten og pottene er pakket bort.
Sukk....

13. oktober 2017

Tar ikke slutt!

Blomstringen fortsetter utfortrødent godt inn i oktober. For en glede det gir, særlig med tanke på at jeg er oktoberbarn og sjelden opplever sånn en rik blomstring. Slett ikke verst å ha selvplukket sommerlig bukett i bursdagsvasen! 
Her byr Louise Odier på sin siste pryd.

     
Høstkragen bugner av blomster og Cosmosen gjør like så.


Klematis 'Cote d'azur' kommer sent, men veldig godt. 

     
Har plantet en del Høstasters de siste årene. Fint å forlenge blomstringen så langt som mulig.

Alle Pelargoniaene mine er nå sendt til overvintring hos min venninnes "plantehotell". Jeg mangler lagringsplass selv og hun er snill og lar meg sette noen kasser i kjelleren.
Geranium 'Dreamland' blomstrer lengre enn jeg hadde våget å drømme om.

Bergknapp og Løvemunn holder det også gående. 

Så må jeg spandere et bilde til av Høstkragen. Den har virkelig fanget blikket mitt i år. Høy og frodig med et vell av nydelige blomster. Holder sommerstemningen godt vedlike synes jeg.

Ha en vakker høsthelg alle sammen!


11. oktober 2017

Nyanser av gult


Jeg er en av de som slår et slag for gult i hagen. Det er ikke så lett å finne svar på hvorfor gult har en tendens til å havne på bunnen av fargelisten. Jeg har i alle fall bestemt meg for å gi den en sjanse hos meg og det er jeg veldig fornøyd med. Gult er et yndet innslag i flammebedet mitt og så har jeg viet et bed hagen til nyanser av gult sammen med hvitt. 

I fjor sådde jeg Kjempescabiosa og det var en fryd å se den gi blomster i år. Florlett svever den høyt over bedet med lange armer av nydelige duse gule blomster, med små spett av burgunder. Lekker!

 Ringblomsten hylles hos meg. Det er liksom en hverdagsblomst, som man kanskje ikke gir så mye oppmerksomhet som den fortjener. Tenk, så mange ulike farger og former den byr på mens den blomstrer til nærmest evig tid. Ny av året er 'Snow Princess'. Den starter som lyst gul og blir nærmest hvit i siste fase.

Flere gule nyanser av Ringblomst


Kransøyen ser like puslete ut hver vår og jeg lurer på om den har overlevd. Jada, det har den! Ser så sart ut, men er en liten tøffing.

Praktsolhatt har jeg virkelig oppdaget. Sådde flere ulike sorter i fjor, og overraskende nok har de fleste overlevd. Miksen 'Autumn Colours' har bydd på mange skjønnheter. Ypperlige i buketter, avgir masse blomster som holder på lenge. 


Rosen 'Stockholm' kom til meg i fjor. Lekker farge og herlig duft.

 Jeg liker Ryllik så godt, men får de ikke til å komme igjen hos meg. Det betyr nye hvert år.

En lys gul Prestekrage sammen med nellik. Den gule Geumen ble plantet i år. Jeg får stadig mer sans for de og har skaffet meg flere ulike farger.

I år ble det sådd store mengder med Blomkarse. Flere år siden sist, men det skal absolutt bli en årlig tradisjon. De blomstrer hvor som helst og er fine som bunndekkere, både i sol og skygge. Kongslysen dukker opp på stadig nye plasser, så må holde den litt under kontroll. Men den er vakker, så skal få bli hos meg.

Bedet har mest lyse og duse gule blomster, men har blant annet smelt til med knallgul Rusoløye og Solhatten 'Harvest Moon'. Har visst sneket seg inn en rosa linblomst, men det er jo greit. Hagens veier er heldigvis uransaklige!