28. september 2018

Godsaker på sørsiden


Sørbedet er meg spesielt kjært og det er flere grunner til det. Bedet er det første jeg gravde opp i villnisset på Enerhagen våren 2009.  Det er for meg selve symbolet på starten av et rikt og givende hageliv. Bedet får mye sol og de står lunt mot husveggen. Plantingen har foregått etter innfallsmetoden og det kommer ofte gode ting ut av det. Et mangfold av farger og former har funnet sin plass og spiller så fint sammen fra tidlig vår til sent høst. 


Det er spesielt to dronninger som gjør seg bemerket. Riddersporen 'Pagan Purple'  vaier med sine mektige tårn mens  Solbruden 'Moerheim Beauty' danner en fryd av dansende bruder. Gullris dukket opp av seg selv for et par år siden. Jeg er litt kritisk til denne giftige og massespredende planten og var i ferd med å røske den opp av jorden. Men så at den var et fint innslag i bedet og bestemte meg for at den får bli en stund til. Holder den under kontroll.
Kuletistelen har jo også en tendens til å invadere, men kulene er jo så kule og våre venner med vinger svermer rundt dem. Så den har absolutt fått en permanent plass. 


Denne fargekomboen er litt av et blikkfang. 


Har du sett på maken til beundringsverdig skaperverk! Makalaus vakker.
Alltid godsaker å finne på sørsiden!

Riktig god helg. 
Jeg lenker til   TrädgårdsFägring

26. september 2018

Moderat bestilling.

Spør dere meg, har jeg utvist stor moderasjon i årets bestilling av høstløk. Andre jeg kjenner ville antakeligvis påstå at det er en underdrivelse, eksempelvis min mann. Alt er relativt og vi har nok svært ulik oppfatning av hva som ligger i 'moderasjonsbegrepet':)

Jeg har også i år bestilt fra mine to svenske favorittnettsteder. Jeg erfarer at de både er billigere og har et bredere utvalg. Ikke minst er jeg veldig fornøyd med kvaliteten og servicen.

Bestilling fra Lökar och knölar (bildene er lånt fra deres nettside):


Tulipan World Frienship
Tulipan Lalibela
Tulipan Jan Reus
Tulipan Margarita
Tulipan Continental
Tulipan Merlot
Tulipan Curly Sue
Tulipan Black Hero
Fritillaria Imperialis Bach
Allium Carinatum
Allium Flavum
Allium Scorodoprasum

Bestilling ra Bulbs.se (bildene er lånt fra deres nettside):
Fritillaria Bucharica Giant
Lilje Red Twin
Lilje Night Flyer
Narcissus Albus Plenus Oduratus
Narcissus Obdam
Tulipan Conserto
Tulipan Ile de France
Hyasint Gipsy Queen


Jada, litt ble det da. Nå gjelder det å finne ledig plass til dem i allerede velfylte bed.

23. september 2018

Tobakk og Afrikas lilje


Jeg har hatt en Agapanthus - Afrikas lilje i mange år. Den står i en potte i mangel av et ideelt overvintringssted, har jeg hatt den stående i en litt for varm kjellerbod. Det har sikkert påvirket blomstringen, for den har stort sett kommet med en enslig blomst. I år snudde denne trenden og jeg lurer på om jeg kan takke tørken og varmen for det. Hele syv lysende blå stjernehimler åpenbarte seg. For et syn!


Litt tilfeldig ble den plassert ved siden av en Nicotiana 'Hot Chocolate', som jeg har sådd og som startet blomstringen en stund etter liljene. Det ble en overraskende fin kombinasjon synes jeg. De holdt hverandre med selskap riktig så lenge.


Håper de tar en 'da capo' neste år, for de er virkelig et vakkert skue.

God ny uke!

21. september 2018

Feeling blue.....and purple


Det er en stund siden jeg var på Enerhagen og lengselen kjennes langt inn i sjelen. Da er det bare en ting å gjøre og det er å dykke ned i arkivet og hente frem sommerens herligheter. Denne terapiformen har som oftest en umiddelbar positiv effekt.
Det ble et deilig dykk i et hav av blått og lilla.


Jeg (og humlene) har stor sans for ulike varianter av Veronica. Har ikke navnet på denne, men himmel hvor skjønn den er. Blomstrer rikt og trutt, enten det er vått eller tørt i været.Rasleblomsten er blitt til en god og lubben tue. Tåler tørken usedvanlig godt. Kjøpte meg en hvit en også på tampen av sesongen. Gleder meg til den blomstrer til neste år. Storkenebb 'Orion' strekker sitt skjønne hode mot aftensolen. 


Den blå kuletistelen vokser langt saktere enn de grå jeg har. De må virkelig holdes under streng kontroll. Fargen vet å fange blikket mitt. Allium 'Summer Drummer' er ny hos meg i år. For et skue der den rager høyt med sine svevende baller. Den kommer mye senere på året enn sine medsøstre og det er jeg godt fornøyd med. Skal ha flere av disse.Nepeta Yunnanensis 'Blue Dragon'  pryder så fint. Den lukter heldigvis ikke like sterkt som Kantnepetaene mine. Blåklokkene som vokser rundt på plenen og på engene i utkanten, sørger for å holde barndomsminnene levende. 

"Nå ligg steinrøysa solvarm med fingerstrå,
Blåklokkevikua – je er heme nå,
Blåklokkevikua – den var lykka for meg."
Anisisop sådd fra før jeg fikk av en kjær hagevenn. Denne hvite Veronicaen har jeg heller ikke navnet på. Den er aldeles nydelig og gir seg aldri med å blomstre. Som solid porselen.


Ai, så forfriskende å avslutte dykket med to perler på en snor - Storkenebb 'Orion' og Kjempeverbena. Dette tegner seg til å bli en god helg - tross regn og voldsom vind.

Ha en fin en alle sammen!
Jeg lenker til TrädgårdsFägring