28. juli 2017

Roserush og et etterlengtet gjennombrudd


Roserushet fortsetter i hagen og det gjør meg så varm og glad til sinns. Det er jo ikke så lenge siden jeg lovet meg selv mer roser. Nå begynner flere av de å etablere seg godt. Jeg prøver å feiler litt, både med typer roser og plasseringer. I vår hadde jeg en liten flyttesjau, for å skape mer trivsel for flere av de. Floribunda rosen 'Wild Rover - Harry Potter' og 'Bonica' hadde det litt stusselig på hver sine steder. Nå ser det ut til at de har havnet på rett plass. De forskjønner hverandre virkelig.Jeg gravde opp et nytt bed til dem utenfor stabburet, som er laget av Stener, min venninnes far. Han elsket roser og stokkroser, så bedet er en hyllest til ham. Det blir nok noen bilder av helheten når jeg har fått litt mer fart i bedet.


Så til den mest gledelige nyheten denne uken: Endelig har min navnløse gamle rose fått sitt velfortjente navn!!! En stor takk til Dag Lyngar, som er en av Norges fremste eksperter på roser. Jeg sendte en høflig forespørsel om navnehjelp til ham og han var vennligheten selv. I løpet av kort tid fikk jeg svar. Det er Prestegårdsrosen 'Alba Maxima'. Jeg er evig takknemlig og ikke minst er det stor stas å ha slik en gammel rose i hagen sin.


Austin rosen 'Princess Alexandra of Kent' har vokst seg så fint til i år.


'Summerwind' lar seg ikke stoppe av den skyggefulle plassen den vokser på.
 

'Rhapsody in Blue' er så  himla skjønn og stilig at den får være med i alle mine roseinnlegg.


Bunndekkeren 'Sommermärchen' og nykommeren 'William Baffin' lever også under litt skyggefulle forhold. Ser ikke ut til å lide nød av den grunn, så de får stå.
 

 'Heidi Klum' har jeg blitt så glad i. Så liten av vekst, men du verden for en blomstring. Så vidt man kan se bladene for bare blomster.  Honningrosen har også blomstret noe helt vanvittig i år.

Jeg er så glad, så glad for at jeg våget meg på roser.
De skaper en helt spesiell stemning i hagen.

Da starter jeg nye tre uker med sommerferie. De skal tilbringes på Enerhagen. Det ser jeg virkelig frem til. Ønsker dere av alt en fortsatt god sommer.

24. juli 2017

Syder av sommer


Så kom endelig sommervarmen til oss. Den har absolutt gjort opp for alle de kjølige dagene. Hagen fryder seg og jeg gjør like så!

 

Riddersporene fortsetter å by på rakeste og vakreste ranker. Her er en av mine favoritter, den blek gule 'Sungleam'.

Liljene er på vei inn i sin storhetstid. De to første som har åpnet sine knopper er en rosa Tigerliljen og 'Elodie'.


En navnløs Ridderspore og hvit Toppklokke. Den sprer seg heldigvis ikke så hemningsløst som sin lilla navnesøster.


Trofaste Stjerneskjermer bringer hvert år himmelen ned på jorden.

I år har jeg dessverre ikke sådd så mange erteblomster, så den duftfrie staudeutgaven Latifolius får være trøsten.


I helgen har jeg hatt en stille stund i stolen ved 22. juli bedet for å minnes alle de som ble rammet av terrorangrepet for seks år siden. Vi må ikke glemme!

Ønsker alle en god ny uke. Ta vare på dagene.
21. juli 2017

Blålilla tonespillDet hender stadig at jeg gjør noen "nye" oppdagelser i hagen. Jeg liker å tro at jeg kun følger innfallsmetoden når jeg skaper hagen. Sånn er det visst ikke. Det er akkurat det som er så fint. Ingenting er som man tror og hva man er i stadig bevegelse. Oppdagelser og øyeblikk av selverkjennelse er kun av det gode slaget og baserer seg på "her og nå" opplevelser. Akkurat nå ser jeg at blålilla toner spiller over hele Enerhagen. Ikke det at jeg hadde en plan for det, men sånn ble det. Vakkert!
Vaiende og florlett Lavendel, Salvie og Storkenebb 'Orion'


Jeg har fått en del Riddersporer etter hvert og flere av de begynner å bli så store og fine.
'King Arthur' og 'Magic Fountain.To nykommere er lille søte Allium caesium og store fine Kattemynte - Nepeta Yunnanensis 'Blue dragon'

En ukjent Klematis som jeg så gjerne skulle hatt navnet på. Helt nydelig med sin lyse lilla farge. Til høyre 'Multi Blue', som kun bød på to blomster i år.


Kattemynte fyller ut bedene så godt og de blomstrer så lenge. Lukten kan jeg godt spare meg for. Så til en helt herlig overraskelse. For noen år tilbake fikk jeg en del frø fra en dansk hageblogger. Ikke visste jeg at det skulle komme opp lilla Linaria Purpurea i år. Aldeles nydelig og humlene elsker den. Det har kommet flere lys rosa også. Jeg kjenner Torskemunn kun fra de gule som vokser på engene og i grøftekanten her i Norge.

Så til den fineste Floksen med det morsome navnet; den lave og tidligblomstrende 'CHATTAHOOCHEE"!

Ja, hagen spiller virkelig opp med blålilla toner akkurat nå. Lurer på hvilke toner det blir neste gang?

Ha en tonefull helg alle sammen!

18. juli 2017

Sol i sinnet


Ilden sprer seg godt i flammebedet mitt om dagen. Først litt forsiktige gnister med Akeleien "Biedermeier" og en Etasjeprimula som jeg sådde for mange år siden. I fjor var den knall oransje. Kanskje den har mistet litt gnisten...men det gjør ingen verdens ting, for den like vakker som blek.


 Ballblomsten har i alle fall full tenning!


Denne Akeleien ble kjøpt som "Nora Barlow", men har tydeligvis gjennomgått en forvandling. Må atter en gang vise frem den blomsterrike Martagonliljen "Claude Shride".


  Har spadd opp et nytt bed, hvor jeg har samlet en del Iris og Dagliljer. Tror det kan bli et fint skue. I år er det kun disse to som har blomstret.  Den til venstre har jeg ikke navnet på. Til høyre Iris Hollandica "Autumn Princess".


Jeg går så gjerne med litt valmuefrø i lommen og strør litt her og litt der på mine hagevandringer. Det dukker alltid opp noen. Første Solhatt ute i år er "Summer Salsa". Det ligger an til å bli et godt hatteår. Samtlige har overlevd og er på gang.


På skyggefulle dager er det godt å ha dobbelt opp med Rusoløye (Heliopsis).....


.. og tusen skinnende soler med Gåseblom dandert med Fransk Kongslys.
Sol i sinnet får man også av sånt!

Solrike dager til dere alle!