29. januar 2016

Farge og form - Blommig fredag


'Form og farge' er denne ukens tema hos Blommig fredag. Jeg foretrekker et mangfold av farger i hagen. Noen av bedene har etterhvert fått ulike fargetemaer, men du finner hele fargeskalaen fra duse pasteller til ildfulle knallfarger hos meg. Formen på tulipanene like før de spretter ut er noe av det vakreste jeg vet. Hvilke overraskelser byr de på når de åpner seg?!


Jeg liker runde baller, som er unike kunstverk når man tar dem nærmere i øyesyn. 

 
Jeg er spesielt begeistret for former og farger som danser og vaier sammen.


Lag på lag med de vakreste blader blir til en velformet Dahlia. Fargerike hatter kan man jo ikke få nok av i hagen!


Til slutt små lodne knopper som løftes frem av røde og fyrrige Solbruder. Godt for øyet!
For flere fine former og vakre farger, besøk Blommig fredag 
Ha en fargerik og formfull helg alle sammen!

26. januar 2016

Ooops...En frøliste til

Ooops, jeg kom visst bort i den knappen dere vet Jaja, når jeg har først har fått frøpakkene i posten, så jeg vel nesten beholde de....
Jeg har holdt meg til vårt gode naboland Sverige i denne runden. Rara Växter
har jeg bestilt fra tidligere og så fant jeg Jennys frö & sånt. Et lite nettfirma drevet av hagegale Jenny. Jeg er på alle måter veldig fornøyd med begge to.

Fra Jenny's frö & sånt:
 (bildene er lånt fra Jenny`s)
 

Rudbeckia 'Sahara'
Spetsblomster ‘Graceland’ - Ammi Maju
Zinnia 'Zinderella lilac'
Zinnia ‘Giant wine bouquet'


Fra Rara Växter:
Blomstermorot 'Dara' - Daucus carota
Hestemynte  'Bergamo' - Monarda hybrida
Kinesisk Forglemmegei 'Mystery rose' - Cynoglossum amabile
Pyntekorg 'Purple' - Cosmos bipinnatus
Solsikke 'Moulin rouge' - Helianthus annuus
Zinnia 'Purple prince' - Zinnia elegans

Det er noen i heimen her som er bekymret for at samtlige rom i huset skal bli omgjort til drivhus....Han snakker av erfaring, så jeg kan ikke bebreide ham:)


22. januar 2016

Sommerdrømmer - Blommig fredag 'Sommerdrømmer' er ukens tema hos Blommig fredag. Jeg har hodet fylt av drømmer om både sommeren som gikk og den som kommer. Siden drømmebildene om neste sommer ikke har latt seg fotografere, deler jeg for det meste om drømmene som var. De henger jo ofte pent sammen med det som skal komme. Jeg drømmer om at 'Astrid Lindgren' og 'Rhapsody in blue' skal få selskap av enda flere roserJeg drømmer om å gjensyn med den herlige kaotiske blomstringen i det aller første bedet jeg laget. Det ligger på sørsiden, så her er det mye sol og varme.


En virkelig fin sommerdrøm som er blitt virkelighet, er at vi har meldt oss på  
Tusen trädgårdar i år.
Dere er alle varmt velkommen til Enerhagen 3. juli 2016. 
Klikk her for mer informasjon. Jeg gleder meg allerede og håper mange vil ta turen til oss.

For flere sommerdrømmer, besøk Blommig fredag
God helg og drøm sommersøtt alle sammen!

15. januar 2016

Min vinterhage - Blommig fredag


Denne ukens tema hos Blommig fredag er Min vinterhage.
Julen var grønn og hagen var noe forvirret. Små spirer stakk opp her og der, og lurte på om våren var i emning. Jeg spurte meg selv om det samme. Forrige uke tok undringen slutt, for da kom først kulden krypende og deretter lavet det hvite snøfnugg i store mengder fra oven. Over natten la det seg et tykt og lunt hvitt teppe over hele Enerhagen. For et vakkert syn og for en stillhet den bringer med seg.
Mitt tantebarn sier det så fint: "Hagen din må jo få hvile seg tante, og da trenger den jo en god og varm dyne. Akkurat som oss mennesker. God natt hagen. 
Sov godt og drøm søtt" 


Det er første gang jeg bruker bilder fra mobilen på bloggen. Synes det ble bra kvalitet på dem. Nok om det. Jeg får så lyst å legge meg i den myke snøen og lage engler.Den gamle granen er på vei til himmels. Så rak der den står og passer på Enerhagen. Vi har da nok ved til å holde varmen inne mens vi kikker ut på alt det hvite.


Tid for å måke taket på fuglerestauranten? Yrende fugleliv, men de fløy fortere enn svint og nektet å la seg fotografere.

Flere vinterhager finner du her
Ha en vakker og vinterlig helg alle sammen!

6. januar 2016

Frøliste 2016

Tradisjonen tro er det ett fortsett jeg konsekvent bryter hvert eneste år. Ja, nå tenker jeg dere sitrer av spenning for å høre min bekjennelse...Neppe!! Selvsagt er det snakk om avholdenhet til avhengigheten jeg har til bestillingsknappen, som i neste omgang fører til uskyldige frøpakker i posten... Jaja, det er absolutt til å leve med kjenner jeg.
Jeg har ikke tenkt å så stauder i år, først og fremst av tålmodighetsårsaker. Til gjengjeld blir det rikt med sommerblomster, som jeg kan spe på med i bedene.

Jeg forstår virkelig ikke hvorfor det har tatt meg så lang tid å "oppdage" Garden Living.
De har jo et fantastisk rikt og sjeldent utvalg med fine priser på sin meget tiltalende nettside. Veldig hyggelige mennesker som gir utmerket service. Der kommer det helt klart å gå atter en bestilling når staudene kommer! Foreløpig har jeg fått disse pent i hus:

    Blomkarse ‘Phoenix’Løvemunn ’Axiom Series Mixed’ F1Praktsolhatt ’Autumn Colors’Praktsolhatt ’Cherry Brandy’Pyntekorg ’Double Click Rose Bon Bon’Sørgeskabiosa ‘Beaujolais Bonnets’
(Bildene er lånt med tilltalse fra Garden living)
Blomkarse 'Phoenix' - Gul,orange, rød
Løvemunn 'Axiom Series Mixed' - Syv forskjellige farger
Praktsolhatt 'Cherry Brandy' - Kirsebærrøde
Praktsolhatt 'Autumn Colours' - Rustrøde nyanser
Pyntekorg 'Double Click Rose Bon Bon' - Rosa
Sørgeskabioas 'Beaujolais Bonnets' - Rødrosa

Jeg har også i år bestilt en god del fra svenske Impecta. Er fornøyd med helheten i det de tilbyr; god service, rask levering, bra priser og jevnt over god kvalitet på frøene. Så får jeg dem sendt direkte til Enerhagen og slipper dermed unna 'frøkvoten' og dyr frakt.

    BLOMSTERLIN 'Rubrum' i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8500)ROSENSKÄRA 'Double Click Cranberries' i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8943)TRÄDGÅRDSFÖRGÄTMIGEJ 'Rosylva' i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8578)
    LUKTÄRT 'Mammoth' i gruppen Ettåriga blomsterväxter / Doftande hos Impecta Fröhandel (8475)LUKTÄRT 'Ocean Foam' i gruppen Ettåriga blomsterväxter / Doftande hos Impecta Fröhandel (8469)DVÄRGLUKTÄRT 'Bijou' i gruppen Ettåriga blomsterväxter / Doftande hos Impecta Fröhandel (8480)
   JÄTTEVERBENA i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8817)JÄTTEVÄDD i gruppen Perenner hos Impecta Fröhandel (6127)PRAKTVÄDD 'Magic Night' i gruppen Ettåriga blomsterväxter / Doftande hos Impecta Fröhandel (8721)
   KLOCKRANKA i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (95)PIONVALLMO 'Black Dragon' i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8622)ZINNIA i gruppen Ettåriga blomsterväxter hos Impecta Fröhandel (8830)
(Bildene er lånt fra Impecta)

Blomsterlin 'Rubrum'
Cosmos 'Double Click Cranberry'
Forglemmegei 'Rosylva'
Erteblomst 'Mammoth'
Erteblomst 'Ocean foam' 
Dvergerteblomst 'Bijou'
Kjempeverbena - Verbena bonariensis
Kjempescabiosa Cephalana gigantea 
Kornvalmue 'American Legion'
Kornvalmue 'Shirley Double'
Klokkeranke - Lilla og hvit
Penovalmue 'Black Dragon'
Sørgescabiosa 'Magic night' 

 Det var årets frøliste. Jeg skulle ønske jeg kunne si at det er den endelige listen, men med bakgrunn i tidligere års erfaringer kan den fort bli lengre:)
Måtte det spire og gro hos oss alle!
Ha fine dager alle sammen.

2. januar 2016

Årskavalkade - Del II


Riktig godt nytt (hage)år alle sammen! Det vi vet for sikkert er at det kommer en ny vår, også i år. Det gjør inderlig godt å tenke på. I påvente fortsetter jeg tilbakeblikket på året som gikk. Arkivet gir meg en klar påminnelse om at våren var kald og at alt kom litt sent (om jeg har lagret bildene på riktig måned vel og merke....) Her kommer noen glimt fra mai du skjønne, men ikke så milde, til relativt kalde juli.


Pinseliljene kom sent, men godt. Jeg har plantet mange ulike sorter de siste årene og det er så kjekt å se det blir stadig flere av dem rundt i bedene og på plenen. Her er 'Thalia'.


Humlene kommer flyvende for å nyte forsommerens herligheter. De måtte vente lenge i år de også, men tok absolutt festen igjen. Bakkestjernen fikk nytt selskap i år av Storkenebb 'Double Jewel'. Det var den åpenbart fornøyd med.


 Grand old ladies - Martagon og Busknellik. Du ser på dem at de er stolte over å ha levd lenger enn alle andre på Enerhagen.

             

Tulipanen 'Christine' ble et nytt og kjærkomment innslag i år. Ønskes velkommen tilbake neste vår av Allium og av hageier.  Vakre og robuste 'Louise Odier' ble sjarmert av sin nye nabo Clematis 'Fujimusume'.Så til sommerens mykeste krem....Peonene. To av dem blomstrert rikt i år - 'Sara Bernhard' og en navnløs. 


Avslutter med noen herligheter fra steinbedet. Tykt teppe av kryptimian, Scabiosa, Primula Viiali og en gammel sedum. Det begynner virkelig å ta form i det bedet der synes jeg. Selv om vår og sommer kom sent, så spiller jo ikke det noen rolle når det blir så vakkert.
Nyt den første uken i det nye året alle sammen!