29. desember 2015

Hageåret vi fikk - Del IVel overstått jul alle sammen. Håper den har vært fin for dere. Tusen takk for alle fine hilsener! Det har varmet. Formen begynner absolutt å bli bedre og det ble en lun og rolig jul sammen med familien. Helt i min ånd.
Det fine med denne tiden er å kunne ta en reise tilbake i hageåret som har gått. Hente frem igjen stunder som man husker uendelig godt og andre stunder som arkivet hjelper til med å løfte frem fra glemselen. Uansett vær og vind, ender jeg alltid opp med at; I år - I år var det aller fineste hageåret jeg noensinne fikk:) Det er vel akkurat sånn det skal være..... Her kommer en kavalkade fra januar-april i år.


Det sikreste vårtegnet av dem alle er når snøklokkene titter sine søte hoder opp av jorden. 


Jeg minnes nå at våren kom noe sent i år med Scilla og Vårstjerne i blomst først i begynnelsen av april.


'Karlson' på taket. Ikke vanskelig å se hvilken formidabel jobb han gjør der oppe i det høye. Vi hadde fått godt betalt hvis kiloprisen for mose var høy:)


Tulipanen 'Turkestanica' er noe av det vakreste jeg vet. Se hvor de skinner i vårsolen!
 

       

Iris og krokus i skjønn forening. Kom sent, men absolutt godt de også.


Et godt stykke ut i april kom den dyrebare hvite blåveisen min. En overraskende og munter vårkombinasjon ble en urgammel og velduftende primula sammen med den bittelille og rufsete påskeliljen 'Rip van Winkle'.
Det gjorde underverker med et tilbakeblikk.For et hageår vi fikk. Det beste noensinne:)

Takk for et vidunderlig år til alle sammen. Dere er en utrolig viktig kilde til nytelse, glede, inspirasjon, kraft og kunnskap for meg. Ser virkelig frem til et nytt hage- og bloggår!

14. desember 2015

Tid for muntre og myke minner


Først av alt vil jeg takke for alle fine ord dere legger igjen her på Enerhagen. Det varmer og jeg tar dem alle til hjertet. Så vil jeg beklage så mye at jeg ikke har takket eller gitt dere de ordene dere fortjener. Jeg har blitt liggende med en uvennlig og plagsom prolaps i ryggen med tilhørende senebetennelse i skulderen. Har ikke hatt overskudd eller mulighet til å skrive for mye. Satser på at det kommer seg til jul. Trøster meg med at det ikke er hagesesong. Da hadde det nok blitt en tålmodighetsprøve av det store:)
Tid for å hente frem muntre og myke sommerminner!

       

Håper alt er godt med dere der ute i bloggverden og at dere drømmer søtt om neste års hagesesong mens dere vandrer rolig inn i juletiden.
Ha det fint så lenge!
 

4. desember 2015

Rødt - Blommig Fredag


'Rødt er søtt' er denne ukens tema hos Blommig fredag. Ja, det kan den jo absolutt være. Det jeg liker med fargen er det brede spekteret av rødnyanser naturen byr på. Fra det ildrøde og temperamentfulle fyrverkeriet, til det dype mørke og mystiske som grenser til svart. Den dekker et fantastisk spekter av stemninger. Jeg har vanskelig for å se for meg hagen min uten rødt.


Bare se på Sjokoladekosmosen. Variasjoner over dype rødfarger gjennom hele blomstringsfasen og ikke minst gjør de seg mystiske i lyset. Duften den byr på gir definitivt en ekstra dimensjon.


Når de røde tulipanene springer ut om våren, kommer de med energi, livsglede og en god dose vitaminer. For et deilig rødt rush!
Tagetes 'Linnè' og Primula. Små blomster, som gjør seg store med sine prangende rødfarger.


Valmuer - Som vaiende og florlett silke i den myke sommervinden. Bildet til høyre er fra en hage jeg passerte på min vandring gjennom pittoreske Fjällbacka i sommer. Sto som fjetret og lot meg gripe.


Ååååh, mine kjære kjære Solbruder. Viltre og utemmet, men samtidig så rolige og harmoniske. Det passet jo godt å plassere brudene ved siden av 'Brennende kjærlighet':)


Temynte - Hagens mest sjarmerende bustehoder!


Klatrerosen 'Santana' har overgått seg selv i år. Etter en nådeløs vinter for noen år tilbake, måtte den reise seg helt på nytt. Den bærer ikke preg av det, synes jeg. Klase på klase med ildrøde energibunter.

Bilder av Enerhagen (Klikk på bildet for mer)

Vårt kjære Enerhagen er malt i tradisjonell Falurødt. Fargen har navnet etter den svenske gruvebyen Falun og er et pigment som har vært produsert siden 1500-tallet. Pigmentet framkommer ved at kopperholdig malm fra Falun gruve forvitrer over lang tid. Forvitringsproduktet brennes og males til pulver. Fra 1500-tallet var den røde husfargen et tegn på velstand og ble først og fremst brukt i storbyene, men fra 1800-tallet ble den allemannseie og erobret landsbyen. 

Rødt har til de grader også erobret meg!

Ha en rød og fin helg alle sammen.
For mer rødt, ta en tur innom Blommig fredag 

Today's flowers
MakroMontag 
 
30. november 2015

Duse drømmer


Jeg er en av dem som setter pris på gult i hagen. Solens farge har fått en plass i utvalgte bed, slik at solen altid skinner på jorden når den glimrer med sitt fravær på himmelen. I flammebedet hersker den sterke gulfargen sammen med andre knallfarger. 
I dag vil jeg dedikere plassen til den duse og myke gule fargen, som lever side om side med hvitt i et eget bed. Irisen 'Butter and sugar' slo ut i blomst for første gang i år (etter tre år). Vel verd å vente på.


Den herdige og skyggetålende rosen 'Aicha' er blitt en favoritt. Den har begynt å bre seg både i høyden og bredden allerede.Til høyre en Kransvakkerøye.


I år ble liljene mine puslete. Flere av dem som ikke blomstret heller. Vet ikke om jeg kan 'skylde' på den kalde sommeren eller hva? De har iallefall ikke manglet gjødsling og stell. 'Yelloween' kom med noen blomster.


Den søte akeleien 'Biedermeier' kom også kun med noen få blomster, men de er til gjengjeld så fiiiine at jeg tilgir:) En ny navnløs lavtvoksende valmue som jeg kjøpte på restesalg. Så sart og lysende gjennomsiktig. Noen som kjenner navnet på denne?


Evigkjære Ringblomsten er slående vakker i denne duse fargen. De franske kongslysene som jeg sådde for en del år tilbake vokser og gror. De må holdes litt under kontroll for ikke å overta hele hagen:)


Til slutt ryllik 'Terracotta', som går fra lys gul til fersken/rosa. Har plantet den i ulike farger de siste årene, men de vil seg ikke helt på Enerhagen. Tror vinteren tærer på dem. Jeg nyter dem så lenge de varer og gir som vanlig, aldri opp å få de litt 'vanskelige' til å trives.

Deilig med duse drømmer i hagen.

Ha en  myk og god uke alle sammen!
27. november 2015

Hvitt er hvittJeg kjenner lengsel etter dalende hvite krystaller fra oven, men de lar vente på seg her øst. Da er det bare å dykke ned i arkivet på jakt etter hvitt. Det hjalp!


Hvitere Narciss enn 'Pipers end' skal man lete lenge etter. Tulipanen 'White Elegance' ble en av vårens mest delikate overraskelser. De overgår sin egen skjønnhet i solskinnet.


Hvite skyer av Allium 'Mount Everest' med  'Prærielilje Careulea' som vinker i bakgrunnen. Akeleier får jeg aldri nok av. Her er 'White Barlow'.


Stjerkeskjerm er hagens diamanter der de glitrer like vakkert gjennom 
sommeren og høsten.


Valmuer, valmuer, valmuer! Jeg drysser frø overalt. Disse hvite hadde lurt seg opp i posen med rosa og lilla. Hva gjør vel det?!


Den hvite Toppklokken som jeg sådde for tre år siden slo til i år. Kommet for å bli antar jeg, hvis den ligner på sin lilla frende:) Første gang jeg satt Duftlilje, Gladiol Callianthus. Samtlige blomstret så fint der i skyggen. Har lagt dem til overvintring, så får vi se om jeg eller musene vinner til våren!Et lite dykk ned i det hvite gjorde like godt som snø fra oven.

Ha en vidunderlig helg!

Jeg deler mine hvite hos
Today's flowers
MakroMontag