28. juni 2019

Midtsommerdrømmer


Midtsommer på Enerhagen har vært som en drøm. Hagen hadde pyntet til trengsel og været viste seg fra sin beste side og kvelden var lange og lyse. Det er noe spesielt med juni. Hagen når et slags klimaks. 


Det blomstrer så fint i det tørre og litt kranglete bedet under tuntreet. De har en tendens til å tape kampen mot røttene som skal ha sitt. Jeg har heller ikke gjort noe med planen om å bygge opp rundt treet for å få mer jord til plantene. Enn så lenge er jeg veldig fornøyd med de mer tørketålende plantene som står der nå. Det blant annet Busknellik, valmuer, Zinnia, Salvie og Kattemynte. De ser ikke ut til å lide nevneverdig nød.


R. Multiflora er en av de første rosene som blomstrer. Den lever også under tørre og kummerlige forhold, men tar seg åpenbart ikke nær av det. 


Lurer på om plasseringen nær utedoen kompenserer på ellers elendige forhold....:):)


Det er fint når Honningløken rekker å blomstre sammen med Akeleiene. De kler hverandre så godt.


Den første Peonen er i blomst. Det er jo alltid rene julaften følelsen. De andre står der så sprekkeferdige i knopp. Regner med de har sprunget ut til helgen. Etasjeprimula troner blant fine frøstand fra Kubjellene.


Favorittbedet mitt blir stadig supplert med nye planter. I år piffes det opp med Akeleien 'Bordeaux Barlow". Lekker fargekontrast til det lilla synes jeg.Gammel Sibir Iris har slått ut sine vinger.


Jeg har slitt med å få Allium til å trives i dette bedet. Tror det er fordi jorden er tung og leirete. Så det plantes nye hver høst for å være på den sikre siden.


Firtannsveronika til høyre. Så blå, så blå.


Til slutt noen florlette Geranium phaeum og nikkende Akeleier. 
Det ble en uforglemmelig Midtsommerhelg på Enerhagen. 
Teller ned til helgen. Skal nyte siste del av fineste Juni til det fulle.
God helg til alle.

Jeg lenker til TrädgårdsFägring


18. juni 2019

Allmektige Akeleier


Akeleietid er høytid på Enerhagen! Min begeistring mangler ord for disse skjønnhetene.
Mange av dem har vaiet på engene og i villnisset lenge før min tid. Jeg har plantet flittig over i bedene og supplert med et utall nye gjennom årene. Frø fra rause hagevenner er også en del av 'samlingen'. 


Den rosa er eldgammel mens Hvit og Svart 'Barlow' er av nyere dato.
Makalause og navnløse.Denne lurer jeg på om er fra frø jeg sådde for et par år siden. Rålekker form og farge.'Bordeaux Barlow' til venstre og atter et bilde av 'White Barlow'.

Akeleier er virkelig allmektige. Hos meg får de spre seg og dukke opp akkurat hvor de vil. De byr stadig på overraskelser med å frøså seg i nye farger.  
Hagen blir rikere med Akeleier synes jeg.

Alt godt til dere.


14. juni 2019

Omfavnet av JUNI


Det er så vidunderlig å bli omfavnet av JUNI. Hagen kler seg opp i sin fineste stas og dagene er lange og lyse. Snart er det St. Hans og solen snur, men det har jeg ikke tenkt å bruke tankekraft på. Nå er det bare en eneste ting å gjøre; Nyte og la seg forføre av forsommerens fristelser. 

 

En av de store nytelsene akkurat nå er bedet i nyanser av blått, lilla, fersken, oransje og rustfarger. De kommer i ulike faser. Nå er det Geum, Gressløk, Camassia og Allium som har inntatt scenen. Mer er i vente.
 Den gamle Sibiririsen ble delt kraftig i fjor. Måtte omtrent frem med motorsag for å gjøre jobben. Litt mindre tue i år, men nok av knopper på gang.


Fjellflokken er overfylt med blomster.....og humler. Så er det ekstra stas at to (av mange) hvite Allium har kommet tilbake for tredje gang. De lilla synes mer langlivet.


Storkenebb phaeum er så florlette og skjønne. Her danser de sammen med Allium og Akeleier. 


Hvit Camiassia (Prærielilje) overtar så snart de lilla har takket for seg. 


Det blålilla og hvite bedet har begynt å ta fin form synes jeg. 


Denne helgen tilbringes i byen. Kjenner absolutt at  det rykker i lengselen etter Enerhagen, men det er viktig å pleie venner og familie i vår hjemby også.

Ha en fin helg omfavnet av juni.

Jeg lenker til TrädgårdsFägring