29. juni 2016

Raust med roserDet blir stadig mer raust med roser på Enerhagen. Takket være inspirasjon fra dere hagebloggere! Det har ikke stått på min pasjon for roser, men mer på en fastgrodd ide om at det er så vanskelig å få dem til og at de krever så mye stell. Godt å overvinne sånne forestillinger. Jeg har funnet min oase for roser, nemlig det familedrevne gartneriet Hesleberg. Det er en sann fryd å vandre rundt i et rosehav av dufter og farger. Jeg dro ikke tomhendt hjem i år heller, for å si det sånn.


 Jeg forelsket meg umiddelbart i skjønnheten 'Summer song'. For en farge, for en duft og for et navn! Dette er en remonterende buskrose fra Austin som blir 1 meter høy, H5.
 

Lekker Floribunda rose 'Wild Rover - Harry Potter'. Remonterende busk/klatrerose, som blir 1,2-1,8 meter høy. H4.Lille og søte 'Heidi Klum', en hybridrose fra Tantau. Remonterer, H4 og ca 50 cm. Dufter herlig.

Nok en Austin rose ,Princess Alexandra of Kent'. Remonterer, blir ca 1-1,5 meter, H4.

I tillegg gleder jeg meg til å se blomstringen på disse nykommerne neste år:
Floribunda rose fra Edgar Norman Swane - 'Burgundy Ice'

Det skal bli enda rausere med roser i hagen min.
Tusen takk til dere for masse inspirasjon, som igjen førte til handlekraft. 
 


26. juni 2016

Små glimtJeg har ikke vært så flittig med kameraet mitt denne våren. Har hatt hendene fylt med spade og jord. Så er det innimellom godt å hvile blikket på hagen uten kamera. Litt knipsing her og der har det blitt. Deler noe små glimt fra de siste ukene.  
  
 

Storkenebb 'Raven' og Akeleiefrøstjerne kledd i morgenfriske regndråper.


Hjertebedet som jeg laget til minne etter 22. juli hendelsen, blomstrer vakkert. Vi må aldri glemme.


Bedene mot både sør og nord er i full gang. 


Neimen....jaggu snek det seg inn akelier også i dette innlegget:)
 


Mine to kjære Ballblomster. Den ene så dus og diskret. Den andre så energisk og fargerik. Liker sånne kontraster i hagen. Det gjenspeiler livet, tenker jeg.

Ha en fin ny uke alle sammen!22. juni 2016

Midtsommerdrømmer


Det nærmer seg Midtsommar i de svenske skoger og hagen har allerede pyntet seg til kalas.
Dagen feires stort her borte, så vi sørger alltid for å være på Enerhagen den helgen.
3. juli har vi åpen hage, så håper at hagen beholder feststasen på frem til det:) 
Vi er veldig spente på både vær og besøkende. Første gangen vi er med.


Akeleiene tar nok farvel snart, men jeg klipper en del av de ned i håp om atter en blomstring. Stjerneskjermene vet å skinne i lang tid fremover.


De første duggfriske roser har åpenbart seg. En gammel villrose som sto og sturte bak låven, har vokst noe voldsomt etter at den fikk behørig plass i bedet.

 

Enerhagens muntreste festhatter. Man må jo bare bli glad til sinns ved synet av Primulia 'Vialii'.


Martagon - De lekreste høye ranker fylt av de skjønneste liljer! Så klarte jeg å snike inn nok en Akeleie, 'Black Barlow'. Vidunderlig dyp farge.


De hardføre Rosenkragene svikter aldri. Allium 'Roseum' hadde jeg glemt at jeg plantet i fjor. Så søte og yndige at.


Storkenebb er definitivt en dille. Tror det finnes flere sorter i etthvert bed. Her er 'Raven'....trur eg...


Den første peonen er begynt å blomstre. I år har alle peonene knopper. Det er første gangen. Her kan det blir noen fine overraskelser, da navnelapper er borte vekk. I motsetning til i fjor har jeg plantet mye i krukker i år. Det liver så godt opp i kriker og kroker og på verandaen. 

Ååh, hvor godt det er med juni!
Ha en fin Midtsommerhelg alle sammen.

19. juni 2016

Allmektige Akeleier

 

AKELEIER - Jeg er så betatt, så betatt av dem. Bare det å si navnet er en ren nytelse. Bokstavene danser så pent inne i munnen og lyder som musikk når de uttales. Likeså danser de og nikker så mykt med de skjønne hodene sine i bedene. 
Jeg kunne hatt en egen hage,fylt av kun Akeleier. Der skulle de fått spredd seg alt de bare lystet. Jeg respekter at naturen og plantene har sin syklus, men innrømmer at jeg ofte drømmer om å få dem til å blomstre HELE sommeren!


Mange av dem har vokst på engene og i hagen lenge før min tid og jeg kjenner derfor ikke navnet på dem. Men hva gjør vel det?!


'White Barlow' danser med en gammel blå.

 

En nydelig rosa som dukket opp i år. Kan ikke huske at jeg har plantet den, men hvem vet....

 

Ny av året er  den doble ' Blue Barlow'. Nydelig farge synes jeg. Til høyre en urgammel navnløs, som jeg har hentet fra engen rundt Enerhagen.


Akeleien fyller opp og setter stas på skyggebedene mine.

 

Siste Akeleiedryss for denne gang er 'Black Barlow' og en hvit dvergakeleie. 

Dersom noen av dere ønsker å bytte akeleiefrø eller avleggere med noen av mine eller andre planter jeg har, så send meg gjerne en melding på bloggen. Jeg får nemlig ikke nok av dem:)

Ha en fin ny uke alle sammen! 


16. juni 2016

ForsommerdropsForsommeren byr på herlige drops i hagen. Det har vært varmt lenge og bedene tørster. Heldigvis tok overvanneren ansvar og sendte etterlengtede dråper over Enerhagen. Man vil jo så gjerne at blomstringen skal vare lenge, så jeg takker ja til noen våte og skyggefulle dager. Prærieliljen 'Camassia leichtlinii' var ny hos meg i fjor. Jeg er blitt ordentlig glad i dem, både i hvitt og lilla. Humlene er overbegeistret og det er en evig summing rundt dem.
Valmuene har såvidt begynt å komme. Stor stas når peonen 'White Wings' åpenbarte seg med en blomst for første gang på to år. Kanskje byr den på flere til neste år...


Mine to skyggebed feirer også forsommeren. Så gøy at det har blitt frodig der. Har tatt sin tid å få bedene til, med prøving og feiling underveis.


Det blir stadig flere skyer av Allium i hagen. De hvite glimrer imidlertid med sitt fravær i år. Noen som har erfaring med at de er vanskeligere å få til? Kattemynte er blitt en ny favoritt hos meg. Blomstrer så vakkert og så lenge. 


Til slutt en forsinket hyllest i gult og blått til Sveriges nasjonaldag, som var 6. juni.

Nyt forsommerhagen alle sammen!